Pavelló Mies van der Rohe
Un referent de l’arquitectura moderna
Aquest edifici, projectat per l’arquitecte Ludwig Mies van der Rohe com a pavelló nacional d’Alemanya per a l’Exposició Universal de 1929, ha servit d’inspiració a diverses generacions d’arquitectes i se l’ha considerat com l’inici de l’arquitectura moderna del segle XX. Actualment, el podem tornar a admirar gràcies a la reconstrucció que se’n va fer als anys 80.
Telefèric de Montjuïc, a l’app Hola Barcelona
La teva app per descobrir la ciutat des de l’aire amb el Telefèric de Montjuïc: trajecte, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar el Pavelló Mies van der Rohe?
L’actual edifici és una rèplica del pavelló que va representar l’Alemanya progressista i democràtica de la república de Weimar durant l’Exposició Universal de 1929, celebrada a Barcelona. L’edifici es va concebre per allotjar la recepció oficial presidida pel rei Alfons XIII al costat de les autoritats alemanyes.
El pavelló original es va desmuntar en acabar l’exposició, l’any 1930, però en ser reconegut com una peça clau de l’arquitectura del segle XX, es va reconstruir durant la dècada dels 80 al mateix lloc que havia ocupat, just al costat de la Font Màgica.
El pavelló respon a la màxima de l’arquitecte alemany de “menys és més”. Així, existeix una completa fusió dels espais, perquè aquest volia acabar amb la rigidesa de la diferenciació entre interior i exterior. Construït amb vidre, acer i diversos tipus de marbre, la importància de l’edifici recau en l’ideal de modernitat que expressa la disposició d’aquests materials: la perfecta simetria, els espais diàfans, la precisió de les distàncies i el minimalisme.
L'efecte es completa amb l’escultura de Georg Kolbe, "Alba", que està estratègicament situada en un extrem de l'estany. També, dins del pavelló es pot veure la cadira Barcelona, que el mateix Mies van der Rohe va dissenyar per al Pavelló. Feta en pell i perfil metàl·lic, s'ha convertit en una de les icones del disseny modern
Per als més curiosos
- Sabies que: El pavelló és considerat una de les quatre peces canòniques de l’arquitectura del moviment modern, juntament amb l’edifici de la Bauhaus de Walter Gropius, la villa Savoye de Le Corbusier i la Casa de la Cascada de Frank Lloyd Wright.
- Consell del barceloní: Actualment el pavelló és gestionat per la Fundació Mies van der Rohe, que organitza visites guiades.
- Imprescindible per: Als qui estan interessats en els moviments arquitectònics del segle XX.