Fundació Joan Miró
La fusió de l’arquitectura i de l’art en un únic espai
A la muntanya de Montjuïc, integrada en el paisatge però amb personalitat pròpia, trobareu la Fundació Joan Miró, una gran obra de l’arquitectura racionalista que acull 14.000 peces de l’artista català. La seva creació va ser possible gràcies a la col·laboració de dos genis: l’artista Joan Miró i l’arquitecte Josep Lluís Sert.
Telefèric de Montjuïc, a l’app Hola Barcelona
La teva app per descobrir la ciutat des de l’aire amb el Telefèric de Montjuïc: trajecte, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar la Fundació Miró?
La Fundació Joan Miró va ser creada pel mateix artista amb un fons inicial constituït majoritàriament per la seva col·lecció privada, amb la voluntat d’establir a Barcelona un espai de referència internacional, impulsar la recerca i els estudis sobre art contemporani, i mostrar el seu fons. La fundació va obrir al públic l’any 1975 i, des d’aleshores, ha esdevingut un espai dinàmic on l’art de Miró conviu amb la creació artística més contemporània.
Amb un enfocament interdisciplinari, la Fundació Joan Miró combina l’organització d’exposicions temporals d’artistes del segle XX i XXI amb activitats acadèmiques i projectes en col·laboració amb altres institucions i entitats del país. Per mitjà del programa d’exposicions i del programa educatiu, presenta eixos de reflexió al voltant de temes vinculats a l’obra de Miró i a la creació actual.
La Fundació Joan Miró està ubicada en un edifici projectat per l’arquitecte Josep Lluís Sert i és un dels pocs exemples de museus del món en què artista i arquitecte estableixen un diàleg de complicitat entre l’obra i els espais que l’acullen. Sert es va inspirar en les construccions populars mediterrànies per dissenyar un edifici de vidre i formigó blanc, d’arquitectura oberta, amb grans terrasses i patis interiors que afavoreixen la circulació dels visitants.
Miró va trobar en Sert, deixeble de Le Corbusier i degà de l’Escola de Disseny de la Universitat de Harvard, el seu gran aliat. L’edifici va obtenir el premi "Council of Europe Museum Prize" l’any 1977, i el "Twenty-five Year Award" el 2002. El conjunt de volums blancs projectats per Sert s’integren en el paisatge de Montjuïc i al mateix temps, ofereixen un contenidor amb personalitat pròpia per a les més de 14.000 peces de Miró.
A la Fundació Miró podeu fer un recorregut per tota l’obra de l’autor, començant per les primeres pintures amb clara influència de l'impressionisme, el fauvisme i el cubisme francesos, com "l’Ermita de Sant Joan d'Horta" o "Retrat d’una vaileta", passant per l’etapa plenament surrealista ("L’ampolla de vi") o els seus collages, com "l’Homenatge a Prats". A més, la col·lecció també incorpora les seves obres sobre la Guerra Civil, "Home i dona davant d'un munt d'excrements", i una de les obres de la sèrie "Constel·lacions", pintada durant la Segona Guerra Mundial.
Aquest espai cultural es pot visitar completament i, fins i tot, ho poden fer les persones amb mobilitat reduïda i amb discapacitat. A més de la Col·lecció de Miró i Sert, a l’interior d’aquest recinte trobaràs una botiga dedicada, una biblioteca, una llibreria i un bar.
A l’hora de planificar la teva visita, tingues en compte que a la temporada d’hivern i a la d’estiu l’horari és diferent. Podràs accedir a la Fundació fins a mitja hora abans del tancament. La durada mitjana per a una visita completa és de 30 minuts. Descobreix aquest espai únic al web oficial de la Fundació Joan Miró!
Com arribar a la Fundació Miró
Una de les maneres d’arribar a la Fundació Joan Miró és a través de la ruta del Telefèric. Aquesta és l’alternativa més còmoda i atractiva. Des del Telefèric podràs gaudir d’unes vistes extraordinàries de la ciutat de Barcelona!
Per arribar a través del Telefèric de Montjuïc, fes servir la parada Parc de Montjuïc. A més a més, des d’aquesta estació podràs visitar altres atraccions culturals com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Poble Espanyol i el Museu Etnològic de Barcelona. També es troba molt prop de l’Anella Olímpica, l’espai històric dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92.
Per als més curiosos
- Sabies que: el 1956 l’arquitecte Josep Lluís Sert ja havia dissenyat l’estudi de Joan Miró a Mallorca.
- Consell del barceloní: si després de visitar la Fundació Miró, encara voleu conèixer més sobre l’artista, a la ciutat de Barcelona trobareu tres obres seves, creades per donar la benvinguda als visitants, que arriben a la ciutat per aire, terra i mar. Es tracta del mural de la Terminal 2 de l’aeroport del Prat; l’escultura "Dona i ocell", al Parc de l’Escorxador, tocant a l’estació de Sants; i el mosaic del Pla de l’Os a la Rambla, molt a prop del port.
- Imprescindible per: admiradors de Miró i de Sert.